5 handige tips voor het kiezen van een lettertype voor jouw proefschrift

5 handige tips voor het kiezen van een lettertype voor jouw proefschrift proefschrift cover ontwerp

Wist je dat een geschikt lettertype bepalend is voor hoe prettig een proefschrift leest? Het lettertype dat je gebruikt moet de lezer ondersteunen. Als je nog niet hebt nagedacht over een geschikt lettertype of je weet niet welk lettertype je zult kiezen?

Lees dan deze 5 tips van AIO.

1) lettertype kiezen, waarom?

De leesbaarheid en uitstraling van een lettertype bepaald hoe prettig jouw proefschrift is te lezen. Zo voorkom je dat lezers je proefschrift direct dichtslaan. Zodra je het lettertype hebt gekozen, vraag dan altijd om een aantal pagina’s op proef. De AIO vormgever kan dit bijvoorbeeld eenvoudig voor je verzorgen.

2) schreef of schreefloos lettertype

HUH? Simpel gezegd er zijn twee keuzes waar je uit kunt kiezen, een schreef of schreefloze variant. Wat betekent dit en waarom wil ik dit weten? Beide varianten hebben eigenschappen die het lezen juist aangenamer kunnen maken. Een schreef lettertype is een lettertype als de Times New Roman, dit lettertype heeft een klassieke uitstraling en leest prettig bij lange stukken tekst die zelden worden onderbroken door koppen.

Daar tegenover staat een schreefloos lettertype, De Calibri is hier een voorbeeld van. Een schreefloos lettertype is strak overal even dik en werkt goed in koppen en korte stukken tekst.

3) Kies een uitgebreid lettertype

Een goed lettertype heeft meer varianten, zoals een cursief, bold, light, extra bold, narrrow etc. Zo kun je met de layout van jouw proefschrift alle kanten op en kun je de lezer visueel eenvoudig door je teksten begeleiden. Dit zorgt voor structuur en hiërarchie. Denk aan een Times new Roman (schreef) of een Myriad (schreefloos).

4) Print een proef

Na het kiezen van een lettertype is het aan te raden om een paar pagina’s uit te printen op ware grootte. Zo heb je direct een concreet beeld van de lettergrootte en de leesbaarheid die je in overleg met je vormgever hebt bepaald. Valt het tegen dan is dit het moment om dat aan te passen.

5) Mixen van lettertypen

Kan dat? Mag dat? Ja natuurlijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor strakke koppen in een schreefloos lettertype met een tekst in een schreef letter. Op deze manier is visueel eenvoudig te scannen op koppen daarnaast zorgt het ook voor een korte onderbreking/adempauze voor de lezer. Let wel op, heb je bijvoorbeeld voor korte paragrafen met veel koppen dan is het slimmer om dit vooral niet te doen omdat dit visueel erg druk kan worden waardoor het geheel een rommelig karakter krijgt.