5 tips
Proefschrift layout ‘Do it yourself’

Proefschrift layout
‘Do it yourself’, 5 tips

1) Het formaat

Om te beginnen bepaal je eerst het formaat. Een standaard proefschrift heeft een formaat van 17x24cm. Let goed op dat wanneer je begint aan de layout dat dit goed staat. Je kan het nadien ook altijd laten verkleinen maar houdt er dan wel rekening mee dat er elementen zijn die dan erg klein of onleesbaar kunnen worden.

2) Marges

Om je proefschrift lekker te kunnen lezen moet je er voor zorgen dat de marges naast boven en onder de tekst niet te smal zijn. Hoe breder de tekst hoe langer de regels en dat kan heel vervelend lezen. Nu is heel smal ook weer niet fijn en op een proefschrift formaat een dubbele kolom met tekst zeker niet aan te raden. Wat je kan aanhouden is een bezetting van ± 70% van je pagina met tekst. Blijf ongeveer 2cm uit de rug vandaan.

3) Lettertype

Kies een lettertype dat bij je past en ook lekker leest voor 200 pagina’s. Zo voorkom je dat de lezer het snel opgeeft en juist blijft lezen. Wil je meer weten of de keuze van het juiste lettertype lees dan hier tips over het kiezen van een lettertype.

4) Opmaak software

Je manuscript is klaar en nu ga je de layout doen. Maar met welk programma kun je dit het beste doen? Er zijn meerdere opties. Wil je het echt professioneel aanpakken, dan is Adobe Indesign een echte aanrader. Ben je handig met Word, dan kan dat ook. Let wel op dat dit programma eigenlijk een tekstverwerker is en geen opmaakprogramma.

Ben je handig met code dan kun je ook Latex gebruiken.

5) Tutorials en workshops

Loop je gaandeweg het proces vast dan kun je altijd met ons contact opnemen. We kijken dan waar je bent hoe je het wil aanpakken en hoe je dat slim kunt verwerken. Een vliegende start? Meld je dan aan voor een Workshop Indesign bij AIO. Je leert hier de basis van Indesign en proefschrift layout. Zo ben je in staat zelf de opmaak van je proefschrift te doen.